EU-stöd utbetalt till flera jordbrukare

Strax före jul har de flesta av länets jordbrukare fått EU:s gårdsstöd. 200 miljoner kronor betalas ut i år till de jordbrukare i länet som äger mark och som uppfyller de krav som finns kring stödet.

Gårdsstödet betalas ut oavsett om man odlar marken eller inte och priset på spannmål kan påverka vad som odlas, säger Yngve Lilljegren vid länsstyrelsen:

- Ja man odlar ju mer och har mindre träda när man tror att priserna ska vara höga, så den skillnaden ser man, att förväntningar om nästa års priser slår igenom på hur mycket man odlar, säger han.

Yngve Liljegren fortsätter:

- Man odlar mer spannmål om man tror att priserna är höga.

1 900 lantbrukare får gårdsstöd och mest pengar i länet - 2,1 miljoner kronor - får Solinge Säteri i Skultuna:

- Genomsnittligt är den Västmanländska gården ganska stor om man jämför med andra län. Men de största gårdarna ligger nere i Skåne, säger Yngve Liljegren.

Gårdsstödet betalas ut i euro och räknas sedan om till svenska kronor och valutakursen för stödet fastställs sista vardagen i september. En del jordbrukare tar därför chansen att låsa kronkursen, säger Yngve Lilljegren:

- Så en del brukare låser kronkursen redan nu för nästa års utbetalning. Huruvida det är klokt eller inte det vet man inte. Ökar euron ytterligare eller kronan sjunker ytterligare så har man gjort en sämre affär, än om man låtit det flyta.

- Det är självklart också att när kronan ligger lågt att man tänker så att det är bäst att låsa här. Men det är svårt att spå särskilt om framtiden, säger Yngve Lilljegren.

På Jordbruksverkets hemsida kan man läsa att vissa förändringar kan vara på gång när det gäller gårdsstödet och från och med den 30 april 2009 blir det offentligt i alla medlemsländer vem som får jordbruksstöd från EU.

Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".