Sala

Salbergaanstalten har flest JO-anmälningar i landet

JO-anmälningarna mot kriminalvården har ökat med 30 procent i år och på fem år har de fördubblats. Allra flest anmälningar får den nybyggda Salbergaanstalten i Sala och JO Cecilia Nordenfelt tror att ett skäl kan vara att personalen där är mer inriktad på att övervaka än att vårda.

- Det finns väldigt mycket säkerhet, inbyggd säkerhet, och jag är rädd för att det leder till att personalen övervakar mer än vad de borde i förhållande till den tid som de borde ägna åt de intagna, säger Cecilia Nordenfelt.

Salbergaanstalten som varit igång i drygt ett år startade för att råda bot på den akuta platsbristen. Personalen är ny och det tar tid innan kommunikationen mellan personal och intagna fungerar, säger anstaltschefen Christer Fränneby:

- Man får det som kallas för bollkänsla, brukar vi säga, för vad som är viktigt för den intagne och att man kan lösa det den vägen istället för att trigga upp till att bli kanske en JO-anmälan eller någon annan form av klagomål, säger han.

De flesta JO-anmälningar gäller för lång väntan på beslut som till exempel att få ringa eller ta emot besök. Ibland har intagna isolerats utan beslut, vilket är fel enligt JO. Men de flesta anmälningar leder inte till någon kritik.

Jonatan som är intagen på Salberga och själv har fullt upp som kock, tror att sysslolösheten gör att många klagar:

- När man är i tristess och inte har något att göra är det lätt att man går och retar upp sig. Det är faktiskt ett straff och ska ju heller inte riktigt vara någon dans på rosor. Det känns ju också fel, säger han.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".