Färre skadar sig på jobbet

Trots flera allvarliga olyckor på arbetsplatser under året, där anställda även har dött, så minskar antalet arbetsplatsolyckor i landet. I Västmanland har de minskat med åtta procent det senaste året.

Mikael Sjöberg, generaldirektör för Arbetsmiljöverket, tog initiativ till undersökningen.

Han tror att minskningen beror på att arbetsplatsolyckorna uppmärksammats mer i media, men också att arbetsmiljöverket jobbar mer systematiskt med frågan:

– Att det uppmärksammas i media och att vi pratar om arbetsplatsolyckor gör att både arbetstagare och arbetsgivare blir uppmärksamma på problemet.

– Men det verkar bara en kort tid. Både arbetsgivare och arbetstagare måste jobba mer systematiskt och genomtänkt.

– På den lokala arbetsplatsen ska man göra en riskbedömning, anställda och företaget tillsammans. Och man ska regelbundet ta upp den till diskussion, säger Mikael Sjöberg till P4 Västmanland.

Enligt statistik från Arbetsmiljöverket så minskar alltså antalet arbetsplatsolyckor i hela landet.

Mellan den första januari och sista november år 2007 inträffade drygt 29 000 olyckor på arbetsplatser runt om i landet. Under samma period år 2008 är siffran lägre: knappt 27 500 olyckor.

I Västmanland inträffade drygt 880 arbetsplatsolyckor 2007. I I år är de färre: 813 arbetsplatsolyckor. Det motsvarar en minskning med åtta procent.

En av de allvarligaste olyckorna inträffade i Virsbo, där två anställda fick ström genom kroppen vid ett elarbete längs med järnvägsspåret.

Den farligaste branschen är jord och skogsbruk, sedan kommer bygg och anläggning.

Mikael Sjöberg har sin uppfattning klar om vad som är Arbetsmiljöverkets uppgift:

– Vi ska vara ett starkt kontrollorgan ute på arbetsplatserna. Samtidigt ska vi vara en bra samarbetspart för arbetsgivaren.

Maria Edlund
maria.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".