Västerås

Gymnasieutbildning för piloter läggs ner

Den gymnasiala pilotutbildningen på Hässlö i Västerås kommer inte att bli kvar. I stället omvandlas den till en yrkeshögskoleutbildning. Men helt klart är att det blir ett intag av elever under hösten 2009 och de får gå klart den treåriga gymnasieutbildningen innan den läggs ner.

I november stod det klart att regeringen vill ha en yrkeshögskola och att pilotutbildningarna i landet ska omvandlas från att ha varit gymnasiala till att tillhöra yrkeshögskolan.

Det innebär att Hässlögymnasiets pilotutbildning försvinner.

Rektorn för Hässlögymnasiet, Bernt Kvist, har väntat på besked från regeringen om hur det ska bli med gymnasieutbildningen och många oroliga föräldrar har ringt och undrat hur det blir i höst, om utbildningen finns kvar då och om det är nån idé för deras barn att söka.

Enligt Bernt Kvist så kommer man att ta in elever i höst, ansökningarna ska vara inne i februari.

Det kan även bli ytterligare ett intag innan utbildningen läggs ner och alla elever är garanterade att få gå klart den.

Hässlögymnasiet satsar nu istället på att utveckla den flygteknikutbildning som finns på skolan och tar in fler elever där istället.

Det finns redan idag även en påbyggnadsutbildning inom flygteknik i Västerås och den ska tillhöra yrkeshögskolan i framtiden och blir kvar på orten.

När det gäller pilotutbildnngen så är det Swedish Aviation Academy som bedriver den utbildningen i dag och de kommer att ansöka om att den ska få bli en yrkeshögskoleutbildning.

Då stannar även den utbildningen i Västerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".