Västerås

Sista dagen med kontanter på bussen

Nyårsafton är sista dagen du kan betala med kontanter på Västerås lokaltrafiks bussar. Istället är det i särskilda biljettautomater, via sms eller via särskilda biljettombud och återförsäljare som du kan köpa dina resor i fortsättningen.

Och de västeråsare som P4 Västmanland pratade med tycker att förändringen är bra:

- Ja, för min del så spelar det ingen roll, jag har betalat med resekort länge. Jag köper mitt kort med 40 resor och det har jag gjort i många år. Tidigare köpte jag det på bussen och nu kan jag köpa det på affären hemma, säger Anita Andersson som står på Vasagatan och väntar på bussen.

- Vi har betalat med pengar på bussen idag, men nu har vi köpt ett 40-kort, säger Gunhild Larsson.

- Jag brukar alltid betala med pengar och det har jag gjort idag också. Jag ska betala med pengar för sista gången nu när jag ska åka hem. Men jag har köpt ett 40-kort jag också, det ska jag dela med en väninna, säger Barbro Hallgren.

Ja, från och med 1 januari går det alltså inte längre att betala med pengar på bussen i Västerås. Bakgrunden till det hela är att flera busschaufförer har utsatts för rån eller rånförsök för att de har haft pengar i kassan. VL är långt ifrån först i landet med att införa det här, det har funnits länge i till exempel Stockholm.

40 biljettautomater har ställts upp runt om i stan som tar både mynt och betalkort och det går även att köpa biljetter eller rabattkort i vissa butiker och via biljettombud. Nytt är också att du kan köpa biljett på bussen med ditt betal eller kreditkort, men då tar VL 20 kronor extra i påstigningsavgift. Allt för att kunderna inte ska köpa resorna på bussen.

Barbro Hallgren har förståelse för avgiften, även om hon kommer att försöka att inte betala så:

- Nej, det ska man nog undvika, det blir dyrt annars, säger hon.

Maria Edlund
maria.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".