Störande sändare ett växande problem

Flimmer i tv:n behöver inte betyda att det är fel på digitalboxen, och störningar i radion behöver inte vara mobilens fel. I takt med att elapparaterna ökar i hemmen så ökar också antalet andra typer av störande sändare.

Mobilen ringer och så börjar det låta i radion. Det är ett ljud de flesta känner igen. Men det är inte bara själva mobilen som skickar ut störande signaler. Många adapters som följer med våra datorer, routrar, mobilladdare och så vidare, gör det också.

Men så skulle det inte behöva vara. Henrik Olsson jobbar med frågor gällande elektromagnetisk kompatibilitet på Elsäkerhetsverket.

– Våra apparater ska fungera tillsammans precis som vi människor. I en ideal värld där allt fungerar ska alla apparater samsas och trivas tillsammans, säger han.

Men varför är det inte så?

– Det brukar vara brister i apparaterna, att konstruktören har missat och då får den där radioapparaten för sig att den ska ta emot signalerna från mobiltelefonen också. Det handlar om slarv i vissa fall, men det är också priset som styr, säger Henrik Olsson.

Laila Carlsson, SR Värmland
laila.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".