Lokaltrafiken bryter mot lagen

Västmanlands lokaltrafik, VL, har aldrig bryt sig om lagen om offentlig upphandling när det gäller bolagets revisionsuppdrag. Det erkänner bolaget i ett brev till Heby kommuns representant på VL:s bolagsstämma, Charlotte Wall.
Sedan bolaget bildades har det varit revisionsfirman KPMG, före detta Bohlins, som haft uppdraget att hålla ögonen på hur VL:s affärer sköts. Inte ens när lagen om upphandling kom 1994 brydde sig VL om att följa den nya lagen och lämna ut uppdraget på anbud. Bakgrunden till att diskussionen nu kommit upp är att Heby komuns representant på VL:s bolagsstämma, Charlotte Wall, i våras ifrågasatte upphandlingsrutinerna inom VL. Nu har hon fått ett skriftligt svar, där VL berättar att revisionsuppdraget inte upphandlats. Bolaget skriver också att det kommer att dröja till verksamhetsåret 2003 innan revisionen kommer att lämnas ut på anbud. Motivet för att vänta ytterligare några år är enligt VL:s ledning att det är viktigt att ha en kontinuitet i bolaget vad gäller revisionen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista