Många butiker väljer bort ålen

Allt fler livsmedelsbutiker har slutat att sälja ål som är en av de mest akut utrotningshotade fiskarter som finns i svenska vatten och som är rödlistad av Världsnaturfonden.

– Nej, det finns ingen rökt ål och det kommer inte att finnas någon heller. Det är ju på grund av att det är utrotningshotat, säger Carina Pettersson, som är chef på Coop Forum i Nyköping där man tagit beslut att inte längre sälja ål.

– Jag tror nog att folk håller med om att om vi vill behålla den utrotningshotade ålen på sikt så får vi ge upp den under en period, menar Carina Pettersson.

Så sent som i mitten av oktober fanns det fortfarande rökt ål i diskarna på Coop Forum i Nyköping. Det var när Sveriges Radios P4 stationer kontrollerade fiskdiskarna i totalt 155 butiker i 46 kommuner från Skåne till Norrbotten.

Ål fanns då bara i sju butiker, bland annat Coop hade då tagit beslut att bara sälja ut det gamla och sedan avstå.

Ålen är idag rödlistad och bedöms som akut hotad. Enligt Artdatabanken på Sveriges Lantbruksuniversitet så har antalet ålyngel som kommer till Europa från Sargassohavet minskat med mer än 99 procent sedan 1970-talet.

Och samtliga kunder vi träffar i julhandeln ser enbart positivt på att alltfler butiker slutar sälja ål.

– Det tycker jag är bra, man får äta gravad lax i stället.

– Är det risk för att den ska utrotas så är det bra att de tar bort den tycker jag.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".