Energideklarationer har inte lämnats in

Den sista december 2008 var sista dagen för att lämna in energideklaration för bland annat hyreshus och bostadsrättshus. Men långt ifrån alla hus har energideklerarats. En orsak är att det finns för få energiexperter för att de ska ha deklarerat alla hus innan årsskiftet.

En husägare som var ute i sista sekunden var bostadsrättsföreningen Kungsängsliljan i Västerås, där Alida Persson är vicevärd.

- Har det inte blivit inskickat så blir det ju det i dagarna efter helgerna. Men jag är inte orolig; jag tror inte att många hinner göra det färdigt heller, säger Alida Persson.

Bostadsrättsföreningen Kungsängsliljan är en av Västerås större bostadsrättsförenigar med 322 lägenheter. Precis som andra husägare måste göra har man anlitat en särskild energiexpert som har gjort energideklarationen.

Den nya lagen har sitt ursprung i ett direktiv från EU. Tanken är att man ska effektivisera energianvändnigen i landet. En sådan här deklaration ska förhoppningsvis kunna peka på vilka åtgärder man kan vidta för att spara mer energi.

Det är kommunerna som är tillsynsenhet, och varje kommun ska ha en person som ansvarar för frågan. Mindre kommuner kan dela på tjänsten, men den ska finnas i varje kommun. I Västerås kommun har man ännu inte hunnit bestämma sig för hur man ska agera i frågan om eventuellt vite. Den som inte har lämnat deklaration kan enligt lagen utdömas vite, men det är inget som Sveriges kommuner och landsting, SKL, rekommenderar. Det viktiga är att husägaren har beställt en energideklaration, och planerar att lämna in den inom rimlig tid.

Kennet Lindquist
kennet.lindquist@sr.se

Vänta med vite säger SKL

Sveriges kommuner och landsting, SKL, föreslår ”att kommunerna uppmanar sina fastighetsägare, de som ska inlämna en energideklaration före 31 december 2008, att snarast göra en skriftlig beställning av en energideklaration hos någon certifierad energiexpert och att beställningen verifieras av energiexperten. Om sedan energideklarationen inte kan göras före den 31 december 2008 ska kommunens tillsynsansvarige kunna acceptera beställningen och inte behöva vidta någon åtgärd som t.ex. vitesföreläggande.

Det gäller dock att energideklarationen genomförs och inlämnas till Boverket inom rimlig tid. Vad detta är får avgöras av kommunen från fall till fall.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".