tillberga

Dagsböter för brott mot lagen om kulturminnen

VD:n för Hvalfisken AB dömdes idag av Västmanlands tingsrätt till dagsböter för brott mot lagen om kulturminnen. Domen gäller de renoveringsarbeten som utförts på Hedensbergs gård utanför Tillberga.

1700-talsgodset skyddas enligt kulturminneslagen, och om man ska renovera måste ägaren, i det här fallet bolaget Hvalfisken, i de flesta fall begära tillstånd hos länsstyrelsen.

Under 2007 utfördes en mängd arbeten invändigt i gårdens huvudbyggnad, bland annat har man rivit golv, mellanväggar och tagit upp igensatta fönster.

I maj 2007 gjorde länsstyrelsen en inspektion på gården.

Länsstyrelsen menade att de rivningsarbeten som gjorts inne i byggnaden haft en mycket negativ inverkan på byggnadens kulturhistoriska värden och lämnade ärendet vidare till åklagare, och idag kom tingsrättens dom.

Tingsrätten bedömer att det i flera fall inte är bevisat att Hvalfisken brutit mot skyddsbesämmelserna.

Det gäller exempelvis de golv som rivits ut, som bolaget hävdar var moderna golv som man inte behövde söka tillstånd för att ta bort.

Men på en punkt, när det gäller rivningen av mellanväggar och att man tagit upp igensatta väggpartier, menar tingsrätten att ett brott mot kulturminneslagen begåtts.

VD:n menar att han inte trodde att det krävdes tillstånd men domstolen bedömer att VD:n känt till att han handlat i strid med skyddsbestämmelserna och dömer honom alltså till dagsböter.

2006 köpte bolaget Hvalfisken Hedensbergs gård.

Patrik Åström
patrik.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".