Första friskolan i Norberg

Nu får Norberg sin första friskola. Det är behandlingshemmet Davidsbo Gård i utkanten av Norberg som till höstterminen 2009 startar kommunens första friskola.

- Vi har sett att det finns ett väldigt stort behov av att starta en friskola just för den typ av elever som vi tar hand om,s äger Mats Andersson som är undervisande rektor på Norbergs Friskola till P4 Västmanland.

Till behandlingshemmet Davidsbo Gård utanför Norberg kommer tonårspojkar från hela landet som hamnat i missbruk, kriminalitet eller har annan social problematik. De flesta som kommer för behandling är mellan 14 och 17 år och man har ett minst sagt tufft klientel.

- Många av våra elever har ju blivit dömda för någonting och alla är här antingen för utredning eller för behandling under en längre tid, förklarar Mats Andersson.

På behandlingshemmet har man redan skolverksamhet sedan ett år tillbaka, men enligt Mats Andersson innebär ändå skolinspektionens godkännande som friskola något viktigt.

- Den största skillnaden är ju att vi kommer att få sätta betyg och att vi nu är godkända av skolverket. I nuläget gör vi ju det här för klienterna på behandlingshemmets skull och vi har märkt att kommunerna som de kommer ifrån har önskat att de fortsätter med sin skolverksamhet, säger han.

Till höstterminen 2009 kommer Norbergs Friskola att rymma årskurserna 6-9 där eleverna utgörs av de 9 pojkar som bor på behandlingshemmet. Under uppskattningsvis 3-4 år kommer sedan friskolan att fortsätta utvecklas. Målet är att man till slut ska kunna erbjuda över 20 utbildningsplatser i årskurserna 4-9.

- Så att grundtanken är ju att det i första hand görs intagningar från behandlingshemmet men kommuner runtom i landet kommer också att kunna skicka sina elever till oss, säger Mats Andersson, undervisande rektor vid Norbergs Friskola.

Jenny Berggren
jenny.berggren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".