västerås

Landstingsråd förstår patients frustration

Landstingsrådet och centerpartisten Birgitta Andersson förstår kritiken från västeråsaren Leif Edberg som tvingades vänta totalt 19 timmar på diagnos. 

- Jag förstår hans frustration, det känns inte rimligt att man ska behöva vänta så länge på en diagnos när man är på akuten. Det känns inte bra, säger Birgitta Andersson.

Vad säger det här om hur ni politiker sköter ert jobb?

- Vi gör ju det vi kan och försöker ta de beslut vi tycker är rimliga för att vi ska få en bättre situation. Om vi tittar på akuten så har vi ju en ombyggnation för att få bättre lokaler.  Vi måste också se om man ska ha akutläkare på ett annat sätt,  idag finns det ju inte akutläkare, men någon gång måste man ju börja och ta beslutet att vi ska införa akutläkare, säger Birgitta Andersson.

Nu pratar du framtid, vad har ni gjort för att det inte ska se ut så här idag?

- Vi har idag en akut som är dimensionerad för 35 000 besök, och 2003 hade vi 53 000 besök, 2008 ytterligare några tusen som kommer, enligt Birgitta Andersson.

I landstingsplanen fram till 2011 skriver ni att hälso- och sjukvården ska vara trygg och tillgänglig när folk behöver den. När blir det verklighet?

- Det är upp till befolkningen att avgöra, jag kan inte som politiker avgöra det. Men vi gör vad vi kan för att möta upp de behov som finns för Västmanlänningarna, säger Birgitta Andersson.

Michael Gawell
michael.gawell@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".