Västerås

Nitton timmars väntetid "inte rimligt"

Vi har tidigare berättat om västeråsaren Leif Englund som i helgen fick vänta i 19 timmar på en diagnos, en blodpropp i benet, på akuten i Västerås.

Det är ovanligt och inte bra, säger Ingemar Lönnberg, akutklinikens kontaktperson för invärtesmedicin och ansvarig för de medicinläkare som var i tjänst i helgen.

-Nej, den väntetiden är inte rimlig. Å andra sidan kan vi inte säga att det här aldrig kommer att hända igen för det kommer det att göra, säger Ingemar Lönnberg.

Eftersom det är en medicinsk verksamhet så är prioriteringen strikt medicinsk. Om det är många svårt sjuka som söker vård på akuten så blir det långa väntetider, säger han.

Enligt Lönnberg var belastningen på akuten extrem de här dagarna.

-Ja, hela förra veckan har varit ovanligt tuff.

Att Leif Englund fick vänta i sammanlagt 19 timmar innan han fick en diagnos på akuten beror på flera olika saker, säger Ingemar Lönnberg.

Vårdcentralerna har inte kunnat erbjuda lika många tider under jul och nyårshelgen och det har inte gått få tag på sjukvårdsupplysningen per telefon, och då söker sig folk till akuten när de är sjuka.

Det fanns tre medicinläkare i tjänst på akuten när Leif var där i fredags och lördags, och hela tiden kom det in folk som var sjukare än honom, därför fick han vänta, säger Ingemar Lönnberg.

-Det här är en orimlig väntetid men är man inte dödligt sjuk så innebär ett besök på en akutmottagning väntan.

Man riskerar hela tiden att andra patienter kommer in som är mer sjuka än en själv och då får man vänta.

Men vad är det som krävs för att situationen ska förbättras?

-Vi behöver mer resurer, så är det ju, det inser jag också. Men vi kommer att ändra arbetsättet på akutmottagningen och sätta en specialistläkare först i vårdkedjan. När en patient kommer in ska han eller hon få träffa en specialist som bedömer patienten och lägger upp en strategi. Det tar ner väntetiderna väldeliga, säger Ingemar Lönnberg.’

Maria Edlund
maria.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".