Västerås

Oroligt på Gideonsbergsskolan

Det är stökigt och bråkigt på Gideonsbergsskolan i Västerås. På onsdagen uppmärksammades problemen på Bäckbyskolan i Västerås, men det är alltså inte den enda skolan där det är oroligt. På Gideonsbergsskolan kastas det smällare i korridorer och i klassrum. Vid lunchtid på torsdagen hade brandlarmet redan gått två gånger.

- Det är smällare i korridorerna, det var en sådan där stor grej som de hade lagt i papperskorgen, säger en elev ute på skolgården där alla samlats efter att skolan utrymts för andra gången samma dag.

- Raketer och smällare inomhus - det är livsfarligt, konstaterar några andra elever.

Strax efter klockan 12.30 utrymdes Gideonsbergsskolan efter att brandlarmet gått för andra gången samma dag. Ute på skolgården där elever och skolpersonal samlats efter utrymningen förklarades att någon lagt en raket i en papperskorg och tänt på.

Liknande situationer verkar tyvärr inte vara ovanliga på Gideonsbergsskolan. Enligt eleverna sätts brandlarmet i gång avsiktligt i princip dagligen och det kastas smällare och raketer efter både lärare och elever runtomkring skolan, på skolgården och inne i skolan - till och med in i klassrum under pågående lektion.

Oroligheterna verkar dock inte vara någonting nytt. Redan under höstterminen var det oroligt på skolan. En förälder berättar att barnen under höstterminen berättat om att någon tänt eld inne på skolan, att brandlarmet gått uppåt 15 gånger under en tvåveckors period och att någon dessutom sprängde en toalett med hjälp av en raket sista dagen innan jullovet.

Flera föräldrar undrar nu vad skolan tänker göra för att förbättra situationen. Enligt en mamma mår flera av ungdomarna dåligt av situationen i skolan och hon efterlyser konkreta åtgärder från skolledningens sida:

- Jag tycker inte att det är en säker miljö för eleverna att vistas i. Man måste göra någonting för det kommer att sluta med att någon blir riktigt skadad, säger hon.

P4 Västmanland har under dagen sökt skolans rektor för en kommentar, men utan resultat.

Jenny Berggren
jenny.berggren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".