Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västerås

Nya stortippen invigd på Gryta

Publicerat torsdag 8 januari 2009 kl 17.42

På torsdagen invigdes länets nya stortipp på Gryta i Västerås. Den första etappen är ett fyra hektar stort område som kostat 35 miljoner kronor att bygga. Där ska sådant material som inte kan återvinnas slängas och när hela deponin är klar ska den räcka i 50 år.

Och det var miljöpartiets Andreas Porswald, ordförande i Västmanlands Avfalls Aktiebolag, VAFAB Miljö, som fick äran att tippa det första lasset avfall på den nya deponin.

- Det var ju väldigt hedrande och spännande att få lägga det första lasset på nya deponin som vi har invigt idag, säger han.

Andreas Porswald menar att tack vare det att vi västmanlänningar är så duktiga på att källsortera så kommer den nya deponin när den är helt klar att räcka i 50 år.

- Ja, andelen sopor som man slänger direkt till soptippen eller deponi har minskat radikalt sedan början på 90-talet. Det är bara några få procent av allt avfall som vi västmanlänningar samlar in som går på deponi. Det mesta återvinns ju eller materialförbränns så att västmanlänningen gör en stor insats för miljön och för återvinningen här i landet, säger Andreas Porswald. 

På torsdagen var det äntligen dags att inviga den nya tippen där avfall som inte kan återvinnas ska deponeras. Dit hamnar till exempel askor från förbränningsanläggningar, förorenade jordar som inte kan saneras och rivningsmassor som inte kan användas igen. Och VAFAB kan skryta med att den nya deponin är en av de få deponier i Sverige som uppfyller EU:s nya krav när det gäller slutförvaring av avfall.

Planeringen för en ny stortipp startade för flera år sedan. Ett alternativ var helt ny tipp i närheten av Lillhärad, men till slut bestämde man sig för att bygga ut den nuvarande Grytatippen.

Men de närbonde var inte glada över det beslutet. De har dels oroat sig för luktproblem och dels för ökande trafik genom området. Och så här säger Eva Myrin, VD för VAFAB Miljö,  om de farhågorna:

- Den här deponin kommer inte att ge upphov till några luktproblem och när det gäller trafiken så vet jag att Västerås stad planerar tillsammans med Vägverket en ny avfart från Salavägen som kommer att avlasta trafiken en del i alla fall men visst, det går tung trafik här på vägen och så är det ju, säger Eva Myrin, VD för VAFAB Miljö AB.

Jouko Kaijanen
jouko.kaijanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".