skinnskatteberg

Maktkampen fortsätter

Det är fortsatt politisk turbulens i Skinnskattebergs kommun. Skinnskattebergsdemokraterna ingår sedan årsskiftet i den koalition som socialdemokraterna och vänstern bildat. De tre partierna är därmed i majoritet och kräver att den styrande borgerliga alliansen avgår.

Skinnskattebergsdemokraten Sune Larsson tycker att alliansen nu måste gå med på ett maktskifte.

- Blir man av med makten får man väl släppa den ifrån sig, det är ju det politiska spelet som är sådant, säger Sune Larsson (Skbd).

- När de nu har fått en budget bestämd av kommunfullmäktige som går dem emot och som faktiskt är väsensskild från deras egen budget, då är det ju bara att konstatera att de inte hade majoritet för den, säger Sune Larsson.

Det var vid höstens budgetfullmäktige som den politiska sprickan uppstod. Den borgerliga alliansens budgetförslag förlorade när Skinnskattebergsdemokraterna istället valde att stötta socialdemokraternas budget, som bland annat innehöll en skattehöjning. Men sedan dess har debatten pågått, både bland politiker och bland allmänhet. De borgerliga såg inget hinder att fortsätta styra - trots förlusten - men sade samtidigt att man skulle ställa sina förtroendeposter till förfogade om det kravet kom.

Kravet kom också, men sedan jurister på SKL, Sveriges kommuner och landsting, tittat närmare på saken har tonläget förändrats. Så här säger det folkpartistiska kommunalrådet Carina Sandor nu.

- Vi kommer inte att ställa våra platser till förfogande, de får avsätta oss, säger hon till P4 Västmanland.

Enligt Carina Sandor blir det i så fall upp till Länsrätten att avgöra vilka partier som ska ha makten i Skinnskattebergs kommun.

- Det de gör nu det är ju enligt juristerna emot det kommunallagen säger, säger Carina Sandor.

Den 20 januari hålls troligen ett extra kommunstyrelsemöte. Om det sedan blir ett maktskifte så är det socialdemokraten Lars Andersson som kommer att bli kommunalråd.

Kristin Axinge Jaslin
kristin.axinge-jaslin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".