västerås

Kontantfria bussar skapar debatt

En del resenärer har visat missnöje med att Västmanlands lokaltrafik vid årsskiftet införde ett nytt biljettsystem som innebär kontantstopp på bussarna. Det har också varit en del inkörningsproblem.

Per-Olov Ståhle är busschaufför och huvudskyddsombud för Kommunal. Han tycker att den första veckan har fungerat bra, men att en del är missnöjda.

- En och annan har väl varit irriterad, men majoriteten har förståelse för det hela. Men informationen till chaufförerna kunde ha varit bättre när det gäller utbildning på kontantkortsterminalen, säger Per-Olov Ståhle, busschaufför och huvudskyddsombud för Kommunal.

Bland resenärerna råder det delade meningar.

- Jag tycker det är dåligt, nu måste man gå typ 20 minuter för att hitta en automat om man ska köpa en vanlig biljett, säger Meryam.

- Jag köper via mobiltelefonen och det fungerar väldigt bra. Det är bra att chaufförerna slipper ha kontanter på bussen i händelse av rån, säger Patrik.

- Det är väldigt jobbigt eftersom jag inte kände till det. Föraren sa tyvärr, du måste köpa automatbiljett. Jag var tvungen att stiga av. Och att leta efter en automat i kylan är jobbigt, säger Sara.

Michael Gawell
michael.gawell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".