Skinnskatteberg

Forskning fullt ut på Skogsmästarskolan

Ett viktigt beslut som stärker skolan, både ekonomiskt och som varumärke, så sammanfattar de berörda det faktum att Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg från och med årsskiftet har rätt att examinera doktorander.

- Fördelen är att doktoranderna formellt skrivs in på skogsmästarskolan och vi får den publicitet som vi borde ha där det står att Skogsmästarskolan ligger bakom det hela och vi får betalt för det, säger skolans prefekt, Torgny Söderman.

Även om Skogsmästarskolan haft doktorander hos sig tidigare, så har de varit inskrivna på andra institutioner inom SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, och därmed har det varit den institutionen som fått pengarna. Men nu - efter nästan fyra års kamp - får alltså Skogsmästarskolan fullt ansvar och fullt betalt för sina doktorander.

Den förste i raden är Robert Axelsson från Arboga, som forskar i skogshushållning. Han har redan kommit drygt halvvägs och skrivit en licentiatavhandling som handlar om alternativ till kalhyggen. Resterande två år innan det är dags för disputation ägnar han åt att forska i olika initiativ till samarbete och samverkan kring skogsområden. Han tycker det är en stor fördel att forska just på Skogsmästarskolan:

- Här i Skinnskatteberg har jag chans att etablera samarbeten med användare av min forskning och med andra berörda aktörer som kommuner, länsstyrelse och även folk som bor här och det gör det möjligt att tillsammans med dem identifiera intressanta frågeställningar och forska kring de och möjligen få fram resultat som kan bidra till en hållbar utveckling - i en stor stad så ser jag inte den möjligheten alls, säger Robert Axelsson.

Kristin Axinge Jaslin
kristin.axinge-jaslin@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".