VKL vill förbättra funktionshindrades situation på arbetsmarknaden

Arbetslösheten bland fysiskt funktionshindrade är hög. Många hamnar utanför arbetsmarknaden på grund av sitt fysiska handikapp. Därför har Västmanlands Kommuner och Landsting, VKL, nu påbörjat arbetet med en studie där man undersöker arbetsgivares inställning till funktionshinder och vilken kunskap de har om fysiska handikapp. Detta för att i förlängningen underlätta för fysiskt funktionshindrade på arbetsmarknaden.

– Det handlar ju om att få fler fysiskt funktionshindrade i arbetslivet och att få arbetsgivarna att förstå vilken tillgång det är att anställa fysiskt funktionshindrade, säger Johan Lunner på Västmanlands kommuner och landsting. 

I början av januari startade Västmanlands kommuner och landsting, VKL, arbetet med den nya studien. Det hela är ett samarbete med Centrum för handikappforskning och Regionförbundet i Uppsala län.

Skillnaden mellan den här studien och tidigare är först och främst perspektivet. Istället för att, som många gånger tidigare, titta på hur fysiskt funktionshindrade ska hitta arbete undersöker man nu hur arbetsgivare skall kunna hitta arbetskraft. 

– Vi vill försöka ta reda på arbetsgivarnas inställning till eller deras kunskap om fysiskt funktionshindrade. Om de har anställt någon, på vilka grunder har de gjort det. Om de inte har anställt, hur det kommer sig och vad behöver de få reda på, säger Johan Lunner.

På arbetsmarknaden ser man ofta bara funktionshindret som ett problem, och med det hamnar själva personen och hans eller hennes yrkeskompetens i skymundan. Därför hoppas Västmanlands kommuner och landsting att den nya studien som avslutas den sista april i år, skall leda till ett flerårigt genomförande projekt med målet att underlätta för de funktionshindrade på arbetsmarknaden.

– Det fysiska funktionshindret kan vara en stor tillgång istället, att man får en större mångfald på arbetsplatsen, säger  Johan Lunner på Västmanlands Kommuner och Landsting.

Jenny Berggren
jenny.berggren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".