Västerås

"Domen en bas för att gå vidare"

VD:n på Västmanlands Avfallsbolag, VAFAB, Eva Myrin tycker att det är skönt att domen nu har kommit efter en dödsolycka på grytatippen för tre och ett halvt år sedan.

-Redan när tingsrättens dom kom så kände vi, för arbetsledarens skull, att det var skönt att det kom ett domslut. En bas för att gå vidare, säger hon.

På fredagen dömde Svea hovrätt en arbetsledare på Västmanlands avfallsbolag, VAFAB, till villkorlig dom och dagsböter. Arbetsledaren dömdes för dödsolyckan på grytatippen i Västerås för tre och ett halvt år då en 20-årig man klämdes till döds i en papperpress.

-Det här har varit jobbigt för oss alla på företaget, särskilt för dem som var med när olyckan inträffade, säger Eva Myrin. Hon kan inte svara på om hovrättens dom är rättvis eller inte.

-Vi har ju två domar, en som friar och en som fäller arbetsledaren. Tydligen rör vi oss i ett gränsland här, säger hon.

Det var i slutet av juli 2005 som en 20-årig sommar-vikare klämdes till döds i en papperspress. Pressen hade stannat och 20-årigen klättrade in i den för att ta bort papper som fastnat. Då startade balpressen igen och 20-åringen klämdes till döds.

Tingsrätten friade arbetsledaren, men hovrätten tycker att vikarien borde ha fått tydligare information om riskerna. Nu, tre och ett halvt år senare, har balpressarna bytts ut till nyare maskiner och personalen på VAFAB har försökt att gå vidare. Den dömde arbetsledaren jobbar kvar och har fått stöd för att bearbeta det som hänt, berättar Eva Myrin.

-Vi har pratat mycket med honom. Han är en duktig och omtyckt arbetsledare och de som jobbat tillsammans med honom känner stort förtroende för honom. Vi har försökt att stötta honom, säger Eva Myrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".