Barnahuset har hjälpt 350 barn

Det är nu lite drygt ett år sedan Barnahuset i Västmanland slog upp portarna.

Cirka 350 barn och ungdomar från hela länet som utsatts för misshandel har hittills fått hjälp där.

I Barnahuset samarbetar olika myndigheter, tanken är att samla allt arbete kring de utsatta barnen under ett och samma tak.

Satsningen på Barnahuset har varit lyckad säger projektledaren Lena Letterhall.

- Vi tycker att det har fungerat jättebra, vi har fått till ett bra samarbete. Vi har ju även förbättrat verksamheten på det sättet att vi kan följa upp och slussa vidare även efteråt, säger hon.

Barnahuset är ett samarbete mellan polisen, åklagarmyndigheten, socialtjänsterna i länets alla kommuner och barn och ungdomspsykiatriska kliniken.

Under det här första året har man haft samråd om cirka 350 barn och ungdomar från hela Västmanland som blivit utsatta för misshandel. Ofta leder det till en polisanmälan.

Barnahuset är ett försöksprojekt på tre år. Det första året har nu alltså gått och Lena Letterhall säger att hon hoppas att barnahuset är här för att stanna och att man utökar verksamheten. Polisanmälningarna om barnmisshandel har ökat, och hon menar att barnahuset är viktigt för barnen.

- Jag tror att det betyder lugn och trygghet att inte behöva komma till polishuset för ett förhör, utan att få komma till en lugn och trygg och barnanpassad miljö istället, säger Lena Letterhall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".