Turné bland länets familjeläkarmottagningar fortsätter

Är du nöjd med bemötandet och den behandling du får? Eller är det lätt att komma i kontakt med vårdcentralen? Bland annat sådana frågor vill landstingets sjukvårdsutkott få svar på när man under de närmaste veckorna fortsätter att turnera runt bland länets familjeläkarmottagningar för att samla in patienternas synpunkter.

På måndagen var man på Apalbys familjeläkarmottagning i Västerås och en av patienterna, Pascal Kastoune, hade både bra och dåliga erfarenheter av bemötandet där:

- Ibland fungerar det bra och ibland fungerar det mindre bra om man ska vara helt ärlig. Jag tycker att de vill ofta göra jobbet enklare för sig själva som när jag var här en gång och hade hosta så var det: Gå hem och ta hostmedicin. Hostan varade i tre veckor och till slut visade det sig att jag hade kikhosta. Hade man vetat det på en gång och tagit prover, så hade man inte behövt lida så mycket, säger hon.

Landstingets sjukvårdsutskott fortsätter under januari och februari sin turné som inleddes i höstas. Då besöker de ett tiotal vårdcentraler i länet som man inte hann med under hösten. Förutom i Västerås besöks även mottagningar i Arboga, Kolbäck och Tillberga.

Under besöken får patienterna lämna in sina synpunkter som sedan ska föras vidare för att förbättra verksamheten vid vårdcentralerna.

Och det finns en del att jobba med. Det har utskottets ordförande Barbro Larsson, fått erfara under turnén:

- Folk som har blivit felbehandlade, misstrodda. Ja, alltså de har kommit och sökt och inte fått vård och sedan har det visat sig att de har haft mycket allvarliga fel, alltså sjukdomar. Sådant som man har hittat i senare skede och som inte alla gånger har varit bra, säger hon.

Barbro Larsson fortsätter:

- Och det första jag tror man måste börja tänka på är att man inte misstror en människa som kommer och berättar om ett vårdbehov eller att man har ett problem, säger Barbro Larsson (c), ordförande i landstingets sjukvårdsutskott.

Jouko Kaijanen
jouko.kaijanen@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".