Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Köping

Nytt varsel hos Volvo Powertrain

Företaget Volvo Powertrain i Köping meddelar att man varslar ytterligare 200 anställda om uppsägning. Personalen fick på tisdagen det här beskedet på ett stormöte, säger Åsa Brakander, informationsansvarig på Volvo Powertrain till P4 Västmanland.

Orsaken är fortsatt nedgång i fordonsindustrin.

Så sent som i november förra året varslades 210 personer vid samma företag om uppsägning.

Johnny Rönnkvist, ordförande för fackförbundet Metall, var inte beredd på att det skulle komma ytterligare varsel i dag:

- Det kom ju lite överraskande mot att vi just är färdiga med de förra uppsägningarna, säger han.

Han var överraskad att företaget inte vidtagit några åtgärder för att förhindra ett nytt varsel. Han tycker till exempel att företaget kunde ha behållt anställda längre genom att utbilda och kompetensutveckla dem samt använda äldrelösningar, så att man klarar åldersstrukturen i företaget på ett bättre sätt än i dag, säger han.  

Förhandlingarna för de anställda som varslades tidigare i höstas och lämnar företaget senast 10 maj, avslutades i fredags förra veckan.

Om det varsel som lades på tisdagen löses ut tvingas de anställda lämna företaget  i juni månad. Förhandlingarna kring det varslet är inte påbörjat ännu, säger Johnny Rönnkvist.

- Vi vill ju få ned numerären genom lösningar. Och det är utbildningar och äldreavgångar, kanske andra åtgärder, säger han.

Johnny Rönnkvist tycker inte att kommunen varit bra förberedd hittills:

- Vi har inte sett några åtgärder från myndigheterna, varken från kommun, regering eller någonting när det gäller åtgärder att ta hand om arbetslösa, säger han.

Men det socialdemokratiksa kommunalrådet Elizabeth Salomonsson menar att kommunen inte kan hindra att företagen varslar anställda om uppsägning.

Det kommunen bland annat kan göra är att finnas med som aktör i samarbete med exempelvis länsstyrelse, arbetsförmedling och berörda företag för att se vilka åtgärder som behövs. Ett sådant finns redan bildat sedan tidigare varsel, säger hon i en kommentar till P 4 Västmanland.

Annika Nordin
annika.nordin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".