västerås

Små resurser gör att åklagarkammaren mister sin chef

En överåklagare har sagt att åklagarkammaren i Västerås kanske får finna sig i att lägga ned mål på grund av för små resurser. Den typen av verksamhet kan jag inte ställa mig bakom, skriver Anders Jakobsson, chef för åklagarkammaren i Västerås i sin avskedsansökan.

Åklagarkammaraen i Västerås har fått mindre och mindre pengar de senaste åren. Och det kommer att få stora konsekvenser under 2009, skriver Jakobsson i sin avskedansökan.

Redan nu är åklagarna få, men under året kommer åtta av dem och en administratör gå i pension, till föräldraledighet och studier utan att någon kommer att ersättas. De anställda blir då så få att många rättegångar kommer att ställas in, skriver Jakobsson.

Åklagarkammaren kommer heller inte klara av tidsfristerna i ungdomsmål och i mål där offret är under 18 år. Han nämner också att belastningen blir så stor på åklagarna och administratörerna att deras hälsa kommer utsättas för stora påfrestningar.

Tingsrätten i Västmanland har problem med att många brottmål ligger på hög och väntar på rättegång. En hög som väntas växa under året. När det finns så lite pengar, skriver Jakobsson, har en överåklagare sagt att kammaren kanske får finna sig i att lägga ned mål som ligger i den högen, på grund av de små resurserna.

Den typen av verksamhet kan jag heller inte ställa mig bakom, skriver Anders Jakobsson sist i sin avskedsansökan.

Varken åklagarchefen Anders Jakobsson eller vice åklagarchefen Bengt Lindholm vill idag uttala sig om uppsägningen.

Marcus Carlsson
marcus.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".