västerås

Skolor pressade av skolpeng

Alltfler skolor är beroende av skolpengen för att verksamheten ska gå runt och måste därför jobba hårt för att behålla sina elever. I Västerås betalas skolpengen ut till varje elev för varje påbörjad månad, vilket ständigt kan påverka ekonomin.

Pär Eriksson, direktör på Proaros i Västerås stad och ansvarig för de kommunala skolorna, säger att det kan vara pressande:

– Det är klart att det är en form av press i det och samtidigt ligger det något sunt i det också. För då kommer pengarna dit där de gör nytta. Där eleverna finns finns också pengarna, men visst blir det ett tryck på oss, säger han.

De kommunala skolorna i Västerås får alltså skolpeng utbetald för varje elev och för varje månad eleven går på skolan och det är ett system som ungefär hälften av landets kommuner har enligt Pär Eriksson.

I landets mindre kommuner med få friskolor betalas skolpengen oftast ut per elev och termin vilket gör att skolorna har mer koll på hur mycket pengar de har att röra sig med.

Men trots att det nuvarande skolpengssystemet kan innebära en viss press är det ändå mest positivt menar Pär Eriksson:

– Vi får en oerhörd drivkraft att göra en bra skola. För om vi inte har en bra skola så går inte det att prata bort. För då väljer eleven bort oss, eller föräldrarna väljer bort oss eller även lärarna väljer bort oss. Det blir ett väldigt tydligt driv i det hela sedan kan man ju säga att det blir en viss form av press också, så är det ju, säger Pär Eriksson.

Ingela Karlsson
ingela.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".