Västerås

Jagar åklagare istället för brottslingar

Att antalet åklagare kommer minska i länet under året lär få konsekvenser för poliser som utreder ungdomsbrott. Det menar Per Zetterlund på ungdomsroteln i Västerås.

- Risken är att vår tid går åt till att jaga åklagare istället för att var ute på fältet och jaga dem som har begått brott, säger Zetterlund.

Som vi berättat har åklagarkammarens resurser har blivit så små att chefsåklagaren Anders Jakobsson inte kan stå bakom konsekvenserna det för med sig, och har sagt upp sig. Jakobsson menar bland annat att åklagarna inte hinner med tidsramarna som gäller för ungdomsbrott.

- Anledningen till att vi har tidsfristerna är att det ska bli en snabb reaktion från samhället när ungdomar har gjort någonting och det blir ju lidande om vi inte hinner med tiderna, säger Zetterlund.

Han menar även att de minskade resurserna påverkar rättegångarna negativt.

- Ju längre tid det har gått från en händelse som ska behandlas i rättegång, ju sämre blir det. Idealet är ju att det sker så fort som möjligt. Och speciellt när det gäller ungdomar vill man att det ska vara en snabb rektion från samhället, säger Zetterlund.

Marcus Carlsson
marcus.carlsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".