Strandskyddet lättas

Regeringen sa under torsdagen ja till att lätta på strandskyddet så att det blir tillåtet att bygga hus nära vattnet på landsbygden.

Samtidigt vill regeringen skärpa skyddet i populära områden. Lagförslaget skickas nu på remiss till lagrådet.

Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg är några kommuner som varit drivande för den här förändringen och hoppas kunna locka till sig nybyggare i och med attraktivt sjönära boende.

- Har vi möjlighet att erbjuda tomter i sjönära lägen kommer det att öka våra möjligheter att få människor att välja Norberg som bostadsort, säger Norbergs kommunalråd Kenneth Östberg.

- För oss är det här en oerhört viktig fråga. Vi tror att det här är en av nycklarna för oss här i norra länsdelen när det gäller att vara framgångsrika när det gäller befolkningsutvecklingen, menar Östberg.

Men Torbjörn Hegedüs som är ordförande i Västmanlands ornitologiska förening ser risker.

- En sådan här utveckling kan ju medföra att man får svårt att komma ut nära sjöar och att allmänheten stängs av från fina områden.

- På sikt tror jag att det kan få rätt allvarliga konsekvenser eftersom stränderna är både viktiga för fåglar och, framför allt kanske, människor som vill titta på och komma ut i naturen, säger Hegedüs.

Miljöminister Andreas Carlgren motiverar beslutet:

- Regeringen förstärker skyddet för de mest skyddsvärda områdena med högt exploateringstryck, samtidigt som regler införs som gör det möjligt att runt om i landet att skapa attraktiva boendemiljöer i kommuner med liten befolkningsmängd och långa obyggda stränder, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Marcus Carlsson
marcus.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".