Västerås

Idag inleder Sverige vägen mot guld

Idag drar VM i bandy igång med Västerås som huvudort. Turneringen håller på i en vecka och totalt ska 44 matcher spelas där den sista matchen är finalen nästa söndag i bandyarenan på Rocklunda. Sverige ställs i dagens premiär mot Finland.

- Det kommer bli riktigt roligt att möta Finland som är en mycket tuff motståndare, säger Sveriges förbundskapten Anders Jakobsson.

Ni kommer väl ihåg hur det gick senast Sverige och Finland möttes på just Rocklundas is i VM-sammanhang. Finland vann finalen 2004 när Sami Lakkonen avgjorde i förlängning.

När den svenske förbundskaptenen Anders Jakobsson får frågan om det finska lagets starka sidor så kommer samme Lakkonen på tal.

- Fruktansvärt giftig målskytt och det går fort när de ställer om snabbt och kontrar. Finnarna slog ju Ryssland för ett par veckor sedan så det är ett bra lag vi får möta.

Finland kan också bli motståndare även i en semifinal och då vill gärna förbundskaptenen att det svenska laget visar musklerna redan i premiären.

- Det är alltid skönt att vinna en premiär och man får alltid ett övertag på de lag man slår så det skulle kännas jättebra att vinna den matchen.

Vad måste ni framför allt tänka på när ni möter Finland?

- Att det ofta blir fysiskt spel så att vi har humöret med oss och att vi är beredda på vad som kommer hända, de bitarna tycker jag är viktiga, säger Anders Jakobsson.

Sverige-Finland startar 15.45 och bevakas av Radiosporten i P4.

Johan Bengts
johan.bengts@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".