Planerna på vassbäddar i Kungsör läggs på is

Kungsörs planerade storsatsning på att anlägga vassbäddar för att rena slam från reningsverket blir inte av. Platsen där vassbäddarna skulle ligga, alldeles intill reningsverket, är en gammal tipp, och kostnaderna för att sanera området skulle bli för stora.
När avloppsvatten renas i reningsverket bildas slam, som man måste bli av med på något sätt. Att deponera slam på tippen kostar stora pengar, med den så kallade deponiskatt som finns idag. Därför, och för att få en mer luktfri hantering, ville Kungsörs kommun satsa på vassbäddar, stora bassänger där det växer vass, som bidrar till att slammet bryts ner och kan återvinnas. Men platsen där man planerade att lägga vassbäddarna, alldeles intill reningsverket, är en gammal tipp, och marken är förorenad, och länsstyrelsen har ställt krav på omfattande provtagning och sanering innan kommunen skulle få bygga på platsen, något som skulle kosta många miljoner. Enligt Björn Landin, teknisk chef i Kungsörs kommun har man därför nu lagt planerna på vassbäddar på is, och letar istället efter något annat sätt att bli av med slammet från reningsverket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista