Västerås

Skolpeng krånglar till budgetarbete

Som vi berättat tidigare i nyheterna så är Västerås en av de kommuner där skolorna får skolpeng för varje elev och för varje påbörjad månad, vilket kan göra det svårt för skolorna att veta hur mycket pengar man har att röra sig med.

Bengt Stegnell, t f  rektof vid Skiljeboskolan i Västerås menar att det kan vara svårt att jobba under sådana förutsättningar.

- Osäkert och stressigt skulle kunna vara två ord som speglar arbetssituationen vi har när vi gör budget, säger han.

Skolornas budgetar beräknas bland annat utifrån hur många barn ur de olika årskullarna som har en automatisk koppling till skolan i och med att de bor i området, men sedan räknar man även på hur många förstahandsval från sjätteklassare man får in genom ansökningar.

På Skiljeboskolan har det nu visat sig att man fått in betydligt färre förstahandsval än man räknat med och därför har man redan nu varit tvungna att justera skolans budget, berättar Bengt Stegnell:

- Inför nästa läsår har vi då sett att elevantalet på vår skola kommer att sjunka, vilket gör då att besparingar måste påbörjas redan nu.

De åtgärder som vidtagits är att man ökat elevgrupperna något så att det är några fler elever per undervisningsgrupp än tidigare, säger Bengt Stegnell. Detta i sin tur har lett till personalminskningar.

Hur skulle du annars vilja att det såg ut?

- Vi skulle ju få säkrare  prognoser och kanske ett underlättat budgetarbete om vi redan vid årsskiftet visste hur stor skolpeng totalt vi hade under det här kommande budgetåret istället för läsåret, säger Bengt Stegnell.

Ingela Karlsson
ingela.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".