västerås

Mer plats på Centrallasarettet

Centrallasarettet i Västerås har haft problem med överbeläggningar under jul- och nyårshelgerna. Problemet har varit återkommande, men nu är situationen bättre.

- Det är betydligt bättre. Vi har en avdelning stängd på grund av magsjuka. Där finns många lediga platser, men de kan vi inte utnyttja, och på övriga medicinavdelningar har vi fredag morgon två överbeläggningar på varje avdelning och det kan vi acceptera enligt vår överbeläggningsplan, säger Maria eckerrot, klinikchef vid medicinklinik 2 på lasarettet.

- Men eftersom det fredag och det är många hemgångar så är jag övertygad om att vi har lediga platser.

Landstingsdirektör Monica Berglund kommenterade i början på förra veckan överbeläggningarna och menade då att den besvärliga situationen berodde på storhelgerna då till exempel många kommuner hade ”stängt” och Maria Eckerrot, bekräftar den bilden:

- Under de här tre veckorna så var det fjorton ”röda” dagar, och då har kommunen ingen möjlighet att göra vårdplaneringar och hela flödet stoppar upp. Så det är klart att det till stor del beror på de här helgdagarna, att det blir ett ineffektivt arbete, säger Maria Eckerrot.

Infektionerna ställer till det för vården

- Så här års uppkommer fler infektioner, maginfluensa och lunginflamationer. De patienterna som legat inne har varit riktigt gamla personer, ofta med lunginflammation.

- Influensan har vi inte sett här i Västmanland, men den risken finns ju förstås att den kommer så småningom, men i dagsläget är det lungt, säger Maria Eckerrot, klinikchef vid medicinklinik 2 på Centrallassarettet i Västerås, till P4 Västmanland.

Jouko Kaijanen
jouko.kaijanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".