Foto: Gunnar Lundmark / SvD / SCANPIX

"Inte självklart att frigående höns mår bättre än burhöns"

Det är inte alls säkert att värphöns som är frigående lever bättre än höns i bur. Frigående höns har högre dödlighet, faller oftare för kannibalism och drabbas oftare av sjukdomar än burhöns, visar en undersökning från Statens Veterinärmedicinska anstalt som presenterats i veckan.

- Man ska inte sticka under stol med att det kräver mycket mer av djurägaren att ha frigående höns, därför att det varierar mellan grupperna, säger äggproducenten Henrik Larsén på Springsta Säteri utanför Västerås.

Han menar att en grupp höns kan fungera bra och vara befjädrade som om de vore nya, medan höns i ett identiskt stall bredvid kan se helt annorlunda ut.

- Så det kan vara faktorer som man inte alltid kan råda över som gör att man kan landa olika, menar Henrik Larsén.

För tio år sedan antogs en djurskyddslag som gjorde att många höns började gå fritt istället för att sitta i bur. Men nu visar alltså forskning att dödligheten blev högre bland frigående höns än bland burhönsen.

Den vanligaste dödsorsaken var bakterieinfektioner, men de dog även oftare av parasitinfektioner och skador efter hackning och kannibalism.

Oddvar Fossum, biträdande statsveterinär, har lett studien menar att systemen med frigående höns kan förbättras om uppfödarna får bättre kunskap.

- Jag tror att de här systemen har framtiden för sig, och att det vi har sett under de senare åren tyder på att de här systemen kommer att fungera bättre efterhand, säger Oddvar Fossum.

Marcus Carlsson
marcus.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".