Västerås

Stulet kranium återfunnet

I oktober år 2000 skändades en gravkammare i Västerås där Aseas grundare, Johan Sigfrid Edström, låg begravd. Två urnor med aska ett kranium stals. Först nu, åtta år senare, har det som stals hittats.

Det var när en person vräktes från sin lägenhet i Västerås för en tid sedan som polisen hittade kraniet och urnorna i en hylla. Kriminalinspektör Nils-Åke Rönnmo, som jobbade med fallet när gravskändningen skedde, kände igen urnorna när de stod på polisens hittegodsavdelning. Nu har kraniet och askan förts tillbaka till graven igen. Men misstankarna om brott mot griftefriden har preskriberats och det tycker Nils-Åke Rönnmo är dåligt:

- För mig är det här ett avskyvärt brott oavsett var du befinner dig i religionens värld så gör man ju inte så här naturligtvis, det borde aldrig preskriberas, säger han till P4 Västmanland.

Enligt Nils-Åke Rönnmo har kraniet och urnorna troligen använts i riter, något som är ovanligt nu, men som var vanligt år 2000, då graven skändades:

- Vi hade flera exempel på det, några som hade plockat hem barnkors, mycket svartrockade vi hade att göra med i centrum, så det var nog rätt vanligt då, säger Nils-Åke Rönnmo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".