Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Kameraövervakning på skolor ökar

Allt fler skolor i Västmanland vill kameraövervaka sina byggnader. På två år har antalet kameraövervakade skolor i länet mer än fördubblats.

Länsstyrelsen, som är den instans som beviljar tillstånd för kameraövervakning har sedan 2007 sett en tydlig trend i att allt fler skolor vill sätta upp kameror runtomkring skolbyggnader för att förhindra skadegörelse. Men meningarna om huruvida detta är den bästa åtgärden att vidta, skiljer sig.

Tuppkärrskolan i Surahammar ser bara positiva konsekvenser av sina övervakningskameror medan Lindboskolan i Hallstahammar avvaktar och ser kamerainstallation som den absolut sista utvägen när det gäller att få bukt med eventuell skadegörelse.

- Det vi märker här initialt det är att skadegörelsen har minskat och min och den övriga personalens förhoppning är att det här ska vara verkningsfullt över tid, säger Joachim Cederholm, rektor på Tuppkärrsskolan i Surahammar.

Eftersom en skolgård räknas som allmän plats måste den aktuella skolan ansöka om tillstånd hos länsstyrelsen innan de får sätta upp övervakningskameror. Och på länsstyrelsen ser man en tydlig trend när det gäller just skolors ansökningar om kameratillstånd. På två år har antalet kameraövervakade skolor i länet ökat från 6 till 16.

Tuppkärrsskolan i Surahammar beviljades under senhösten tillstånd till att få installera övervakningskameror på skolområdet. Innan det hade skolan haft stora och kostsamma problem med omfattande skadegörelse. När kamerorna så sattes upp, hoppades man att situationen skulle förbättras, vilket den också gjorde.

- Arbetsmiljön blir bättre för både elever och personal och nu kan vi använda pengarna både för skolan och för kommunen på ett bättre sätt, säger Joachim Cederholm.

Varför antalet tillståndsansökningar från skolor ökar är svårt att säga, menar länsstyrelsen. Men tydligt är att den vanligaste orsaken till ansökan, precis som för Tuppkärrsskolan i Surahammar, är att skolorna vill förhindra skadegörelse.

Lindboskolan i Hallstahammar är en av länets skolor som ännu inte satt upp några kameror.

- De sista två åren så har skadegörelsen varit väldigt liten och jag har hållit igen lite grand, därför att kameror är ju den sista utvägen man tar till, säger skolans rektor Christer Hansson.

Även om kameraövervakning är något som med jämna mellanrum är uppe för diskussion på Lindboskolan, hoppas skolledningen att man ska få slippa övervakningskameror också framöver.

- Det är ju en integritetsfråga och det är väldigt viktigt. Man ska inte behöva vara övervakad i samhället, säger Christer Hansson, rektor på Lindboskolan Hallstahammar.

Jenny Berggren
jenny.berggren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".