västerås

Polisinsatser mot prostitution

Nu ska polisen i Västmanland bli bättre på att upptäcka prostitution och trafficking. Polismyndigheten har fått 1 miljon kronor från rikskriminalen, pengar som ska användas till att utbilda länets poliser om människohandel. Även sociala insatser planeras.

Efter två timmars surfande på internet hittade Jurgita Ravaityte från Kvinnocentrum flera kvinnor som säljer sex i Västerås.

- Det är självklart att det finns prostitution i Västmanland. Det har jag sett med egna ögon på internet. Jag har hittat sammanlagt åtta tjejer som säljer sex i Västerås. Vissa har svensk bakgrund, andra har utländsk bakgrund, säger hon.

Jurgita Ravaityte tycker det är bra att polisen har fått 1 miljon kronor för kompetensutveckla personalen om prostitution och människohandel. Nu är nästa steg att bilda en samverkansgrupp mellan berörda myndigheter, som polis, åklagare, migrationsverket, socialförvaltningen och länsstyrelsen.

Under tisdagen arrangeras ett seminarium på Aros congresscenter i Västerås där bland andra poliser från Stockholms prostitutionsenhet deltar och berättar om sitt arbete.

Projektet riktar sig till de kvinnor som tvingas att sälja sex, det är viktigt att inte bara gripa och fälla sexköparna utan att hjälpa kvinnorna till ett bättre liv, säger Susanne Erlandsdotter-Andersson som jobbar med personsäkerhet hos polisen.

- Att de får ett andra alternativ till att välja sin försörjning. Det är det vi försöker åstadkomma. Då kan vi också få dem att orka ställa upp i en rättegång och på så sätt få fällande domar, säger hon.

Maria Edlund
maria.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".