skinnskatteberg

Maktkamp kan gå till Länsrätten

Skinnskattebergsdemokraterna tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill som vi berättat tidigare ta över makten i kommunen. Och nu kan frågan gå till Länsrätten.

De har majoritet, men det borgerliga styret tänker inte avgå eftersom de anser att det strider mot kommunallagen. Och igår hölls ett extra kommunstyrelsemöte, och frågan är vad som händer nu.

- Det blir väl ett möte där de fortsätter att besluta att avsätta oss och vi kommer att överklaga till Länsrätten eftersom lagen säger det att har man redan en majoritet i kommunstyrelsen som motsvarar majoriteten i fullmäktige - då har man inte rätt att avsätta, då kan man faktist ändå driva ”sin” politik, säger Carina Sandor.

När kan man vänta beslut i Länsrätten?

- Så snart som möjligt hoppas jag, och min förhoppning är ju att man inte tar några drastiska steg att man börjar verkställa beslut och sedan kommer det ett länsrättsbeslut där vi ska sitta kvar och hoppa mellan olika positioner. Det vore olyckligt för Skinnskattebergs kommun.

Lars Andersson (S), du är väl beredd att köra över ett eventuellt beslut om att alliansen sitter kvar?

- De domar som finns i landet där sånt här har prövats har ju gett lite olika utslag och om man följer den lag som Carina syftar på så är det inte helt kristallklart. Men vi ser det ju på det sättet att den här lagen, 4:e kapitlet paragraf 10a, har tillkommit för att underlätta en demokratisk process. Och i det här fallet har ju vi en koalisionsmajoritet och som vi ser det har vi parlamentalism i Sverige. Det är vi som ska styra nu, säger Socialdemokraternas Lars Andersson.

Nästa planerade fullmäktigemöte är den 16 februari.

Michael Gawell
michael.gawell@sr.se

Vi hör kommunalrådet, folkpartisten Carina Sandor. Nästa fullmäktige-möte blir den 16 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".