västerås

Tio får behålla jobbet på K-Rauta

30 av Handelsanställdas 40 medlemmar på K-Rauta i Västerås förlorar jobbet när varuhuset läggs ner. Det är nu klart efter att MBL-förhandligarna avslutats. Tio av Handels medlemmar får alltså behålla jobbet - men måste då flytta.

– Det är åtminstone 27 heltider som är berörda och av dem heltidarna så har det löst sig för tio stycken som kommer att börja inom K-Rauta i Halmstad. Så de blir ju inte uppsagda, säger Rune Lindberg, ombudsman på Handels avdelning 21.

– Resten av heltidarna blir uppsagda, och även de som jobbar deltid. En del jobbar kanske inte så mycket utan är mer av karaktären ”extraanställda”, säger Rune Lindberg till P4 Västmanland.

Besked om nedläggning före jul

Det var i mitten av december som K-Rauta meddelade att man lägger ned butiken på Hälla i Västerås.

Anledningen är, enligt företaget, att hyresavtalet på lokalen löper ut under våren 2009 och att man inte har hittat några nya lämpliga lokaler.

Även det ekonomiska läget bidrog till beslutet.

Samtidigt varslades alla 44 anställda, av dem 40 handelsanställda, om uppsägning. Nu är det alltså klart att 30 av dem förlorar jobbet.

Får jobba maj månad ut

Mitt i bedrövelsen finns det ändå något postivt; de uppsagda får behålla jobbet i alla fall till slutet av maj.

– Så länge man har ett jobb så är det bra. Sedan så får man ju hoppas att det löser sig, så att man hittar något annat under den tiden och redan före det, säger Rune Lindberg, ombudsman på Handels avdelning 21.

Jouko Kaijanen
jouko.kaijanen@sr.se

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".