västerås

Bandy-VM märks inte i city

Bandy-VM pågår för fullt på Rocklunda i Västerås, men det verkar många västeråsare ha missat.

Bara ett fåtal av dem som P4 Västmanland har talat med har märkt av VM, och många säger att de inte har sett någon marknadsföring inne i staden.

På frågan om det syns i centrum att ett världsmästerskap pågår i staden den här veckan svarar nästan alla västeråsare som P4 Västmanland pratat med nej.  

– Nej, jag har inte sett det, menar en kvinna.

– Jag har inte märkt av det någonting. Det skulle vara att den här konstisbanan finns på Sigmatorget, säger en man.

En grupp ungdomar lade märke till att det var många rödklädda ryssar på en av centrums hamburgerrestauranger. Annars hade de inte sett någonting i city som handlar om VM.

Maria Fors, vd för Citysamverkan, menar att det visst skyltas och görs mycket reklam inne i staden, plus plastisbanan på Sigmatorget:

– Jag tycker att det är tråkigt att man inte ser det som görs. Det här är första gången som man ifrån stadskärnan gjort en så stor satsning kring ett idrottsevenemang.

– Visst skulle man kunnat ha alla nationers flaggor i city, men det kostar pengar. Man kan såklart alltid göra mer, menar Maria Fors.

Svenska bandyförbundet har tillsammans med Västerås SK och Tillberga Bandy satsat en miljon kronor på marknadsföringen.

– Jag tycker att vi har satsat så pass mycket som vi har kunnat gjort. Sedan är det tråkigt om man upplever att det inte syns, säger förbundets vice ordförande Karl-Erik Eckemark.

- Vi får väl naturligtvis notera i efterhand vad som brister, men just nu kan jag inte se att vi kunnat göra så mycket mer. Vi har lagt en miljon på marknadsföring och så mycket har vi aldrig lagt på något evenemang tidigare, menar Eckermark.

VSK:s klubbchef Michael Campese tror att man kanske ska ha ett bandyintresse för att lägga märke till reklamen. Han tror att det även handlar om att bandyns stjärnor inte är lika kända som andra idrottshjältar.

– Per Hellmyrs är världens bästa bandyspelare, men folk vet inte vem det är, säger Campeese, och jämför med att nästan alla svenskar känner till golfaren Annika Sörenstam.

Marcus Carlsson
marcus.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".