Coop Forum i Västerås har nyligen genomgått en omfattande renovering. Nu får personal gå.
västerås

Varsel på Coop Forum i Västerås

16 anställda på Coop Forum i Västerås har varslats om uppsägning. Coop Sverige ska spara cirka 1,5 miljard kronor till och med år 2010. Just nu genomför butiken samtal med de direkt berörda.

Personalen har fått information och fackliga förhandlingar har inletts.

– Det är tråkigt att behöva skiljas från duktiga medarbetare, men vi kan inte ha högre kostnader än våra konkurrenter, säger stormarknadschefen Petri Salmela på Coop Forum i Västerås i en kommentar.

- Men det är nödvändigt för att kunna trygga verksamheten på lång sikt. det här hänger givetvis ihop med att vi inte har haft ett bra resultat de senaste åren, säger han.

Coop Sverige ska minska kostnaderna för inköp, försäljning och personal.

Tidigare har antalet medarbetare på servicekontoret i Solna minskat med 65 tjänster och nu kommer också neddragningar i stormarknader och butiker.

Totalt kommer cirka 1 000 heltidstjänster att försvinna, skriver Coop i ett pressmeddelande.

- All personal är informerad och just nu genomförs individuella samtal med de som är direkt berörda. Och det varsel som läggs nu ska räcka, säger Petri Salmela.

Ett omställningspaket ska hjälpa de drabbade till nytt jobb eller studier.

Sven Olov Dalqvist är fackförbundets Handels ordförande på stormarknaden och han säger att det inte är mycket man kan göra.

- Besparingskravet kommer från centralt håll och nu gäller det att ta hand om de som förlorar sitt jobb och även de som blir kvar. Det är tungt för båda parter, säger Sven Olov Dahlqvist till P4 Västmanland.

Coop Forum i Västerås tillhör de stormarknader som nyligen har genomgått en omfattande renovering.

Michael Gawell
michael.gawell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".