fagersta

Sjukvårdssamarbete Västmanland - Dalarna

Bland annat kan njursjuka från Västmanland få dialysbehandling på Avesta Lasarett i Dalarna. Landstingen har kommit överens om hur patienterna i Norra Västmanland och Avesta, Smedjebacken kan samnyttja sjukvården.

Det nya avtalet innebär förbättringar för patienter både i norra Västmanland och södra Dalarna, säger landstingsstyrelsens ordförande Tomas Högström (M) i ett pressmeddelande.

Landstingen i Dalarna och Västmanland ser möjligheter i att utveckla och ta vara på de fördelar som samarbete ger. Ett arbete som vi kommer att fortsätta med, avslutar Högström.

Det nya avtalet i korthet:

Hälso- och sjukvårdsupplysningen och familjeläkarmottagningar i Västmanland har möjlighet att hänvisa patienter till akutmottagningen på Avesta lasarett.

Patienter från Västmanland som söker vård vid akutmottagningen i Avesta får samma bedömning och behandling som patienter från Dalarna, och Landstinget Dalarna får ersättning för utförd vård.

Patienter från Dalarna som behöver bli bedömda av specialist har möjlighet att få remissen skickad till Bergslagssjukhuset i Fagersta. Detta gäller för följande mottagningar: medicin, ortopedi, urologi, öron-näsa-hals, psykiatri, barn och gynekologi.

Möjligheten för boende i södra delarna av Smedjebackens kommun att söka vård vid familjeläkarmottagningarna i Västmanland återinförs.

Ärendet behandlas vid landstingsstyrelsens sammanträde den 28 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".