Uppdrag: Rädda mackarna!

Mackdöden breder ut sig.

Men det ska inte bli några fler nedläggningar av bensinstationer på landsbygden om regeringen får bestämma.

Nu vill man ta reda på vad som måste göras för att inte fler mackar ska försvinna.

Macken i Salbohed är ett gott exempel, enligt länsstyrelsen.

Länsstyrelsen i Västmanland ska hjälpa länsstyrelserna i Värmland och Dalarna som fått i uppdrag av regeringen att ta reda på vad som måste göras för att inte fler bensinmackar ska försvinna.

– Idén är att man ska försöka rädda så många mackar som möjligt. Vi går ut och pratar med olika aktörer i länet kan vara berörda och försöker samla in goda exempel, säger utredaren Roger Lilja på länsstyrelsen i Västmanland.

Han nämner bensinmacken i Salbohed som slutade med 98-oktanigt bränsle och helt och hållet gick över till diesel för att öka lönsamheten och kunna vara kvar som bensinstation.

Ska mackarna vara kvar på landsbygden tror Roger Lilja att det ändå krävs subventioner från staten:

- De företag som levererar till mackarna gör en lönsamhetskalkyl. Blir det inte lönsamt för dem så levererar de inte.

– Ifall staten vill att det ska finnas mackar på ett ställe där det inte är lönsamt måste de subventionera. Det kan man inte räkna med att näringslivet ska ta på sig en kostnad för, ifall de inte tjänar något på det, säger Roger Lilja till P4 Västmanland.

Marcus Carlsson
marcus.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".