norberg

Skolbesparingar försämrar skolan enligt lärarfacket lokalt

Besparingarna kommer att försämra skolan i Norberg. Det säger Karin Koppari, kommunombud för Lärarnas riksförbund i Norberg. Hon blev förvånad när hon hörde att 15 tjänster inom grundskolan kommer att försvinna, fem av dem lärartjänster.

- Vi förstår ju att man måste spara och att man måste anpassa verksamheten när antalet elever minskar. Men kanske inte fullt så mycket.

- Vi tycker inte att besparingen står i proportion till det minskade elevunderlaget, vi ser ju att besparingarna är större än så, säger hon till P4 Västmanland.

Som vi berättat tidigare måste Norbergs kommun spara, och nu drabbas grundskolan. Antalet elever i grundskolan i Norberg kommer att minska med runt 100 barn de kommande åren och dessutom slår den ekonomiska krisen även mot Norberg.

Förra året gick nämnden back med en halv miljon kronor, och om politikerna inte säger upp personal går man ytterligare fyra miljoner back i år. Men Lärarnas riksförbund tycker att politikerna istället borde spara in de pengarna på de frivilliga verksamheter som kommunen bedriver som inte är lagstadgad, som fritidsverksamheten eller inom kultursektorn.

Besparingarna kommar att märkas säger Karin Koppari.

- Vi har ju inte fått se någon konsekvensanalys, men när så många tjänster ska bort så går det ut över verksamheten i form av större klasser, minskade specialresurser till elever med särskilda behov och mer jobb för lärarna.

Hur är stämningen bland dina medlemmar idag?

- Den är spänt avvaktande, säger Karin Koppari.

Maria Edlund
maria.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".