sala

Lokala företag satsar på nytt gymnasium

I höst öppnar ABB industrigymnasium i Sala, efter att ha fått klartecken från Skolinspektionen. Flera företag på orten har gått ihop för att vara med och utbilda arbetskraft som man hoppas ska börja jobba i Sala efter studenten.

– Tidigare har vi varit tvungna att gå till Avesta, Fagersta och Västerås för att hitta folk. Det här tror vi är ett sätt att få lokala talanger att stanna i Sala, säger Ludvig Bernhardsson, vd för företaget Karlsson Spools.

Sala-Heby Energis vd Kennet Mårtensson berättar varför hans företag är med:

– Det är egentligen för att långsiktigt försörja oss med utbildad kompetent personal. Att vi gör det lokalt stämmer med hela vårt sätt att vara, vi vill jobba lokalt, att bygden här växer.

Sedan tidigare finns ABB industrigymnasium i Västerås och Ludvika. Men där är utbildningen mer inriktad på att studenterna ska läsa vidare på universitet eller högskola.

I Sala handlar det till största delen om att kunna börja jobba, helst på något av de lokala företagen, direkt efter gymnasiet.

Ett sätt att skola in eleverna där är att ge dem mycket skoltid ute på arbetsplatserna, menar gymnasieföretagets vd Peter Ovrin:

– De varvar studier och praktik. När man sedan är färdig med utbildningen har man varit ute på företagen, och därmed tror vi att startsträckan att komma igång i produktion blir kortare.

Även Arbetsförmedlingen i Sala är positiv till skolan, trots att det just nu ser kärvt ut för många industriarbetare.

– Ungdomarna som börjar på ABB industrigymnasium kommer att gå ut år 2012, och då räknar vi med en betydligt bättre arbetsmarknad än idag, säger Carina Bergman, chef för förmedlingen i Sala.

Marcus Carlsson
marcus.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".