virsbo

Matbutik tar över kommunal service

Medborgarkontoret i Virsbo har stängt. I stället är det nu den lokala ICA-butiken som ska ta hand om största delen av de tjänster som Medborgarkontoret stod för.

Det var när meddelandet kom att Svensk Kassaservice i Virsbo skulle stänga till den 1 november 2008 som tjänstemännen inom Surahammars kommun började fundera över Medborgarkontorets framtid.

Enligt Lisbet Berg-Hedmark, personalansvarig inom kommunen och före detta chef för Medborgarkontoret i Virsbo, tyckte man de hyrda lokalerna var stora och kostade onödigt mycket av skattebetalarnas pengar.

Därför resonerade man kring att antingen flytta verksamheten till biblioteket i Virsbo eller fundera ut någon ny lösning.

– Slutprodukten blev att ICA Nära i Virsbo tog över vissa arbetsuppgifter, säger Lisbet Berg-Hedmark till P4 Västmanland.

Syftet med Medborgarkontoret i Virsbo har varit att få den kommunala servicen närmare invånarna eftersom kommunkontoret ligger inne i Surahammars tätort, dit det är en bit.

Men i december stängde man alltså igen Medborgarkontoret, och nu är det i stället den lokala ICA-butiken som tagit över större delen av tjänsterna.

Men enligt Lisbet Berg-Hedmark finns det inga problem i att flytta en kommunal verksamhet till en privat näringsidkare på det här sättet:

– Vi är inte uppe i de nivåerna för lagen om offentlig upphandling, och så anser ju vi att vi har en näringsidkare som kan göra de här arbetsuppgifterna.

Förutom att handla mat och göra post-, Systembolags- och apoteksärenden i butiken kommer Virsboborna i fortsättningen att kunna:

  • hämta flourfritt vatten,
  • köpa evenemangsbiljetter,
  • hämta turistinformation,
  • hämta kompostpåsar,
  • använda en dator med internet för att betala fakturor,
  • köpa fiskekort, och
  • använda Arbetsförmedlingens kundarbetsplats som finns uppkopplad.

På Surahammars kommun är man övertygad om att det här är en bra lösning.

– Vi hoppas och tror och vet att det innebär bättre service. Affären har ju öppet varje dag, året runt, så att medborgarna i Virsbo får en utökad service., säger Lisbet Berg-Hedmark, personalansvarig på Surahammars kommun och före detta chef för Medborgarkontoret i Virsbo.

Jenny Berggren
jenny.berggren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".