Länsråd håller ställningarna tills ny landshövding är utsedd

Om precis en vecka lämnar Mats Svegfors landshövdingämbetet i Västmanland för att bli Sveriges Radios nya vd. Länsråd Håkan Eriksson har utsetts till tillförordnad landshövding i länet tills en ny landshövding har utsetts.

- Det är både spännande och utmanande. Det är ju normalt så när en landshövding slutar och innan regeringen har hittat en ny så går länsrådet in som ställföreträdare, så det känns väldigt spännande, säger Håkan Eriksson om sin nya roll.

Håkan Eriksson har jobbat som länsråd på länsstyrelsen i Västmanland i mer än tolv år och de senaste nio åren i nära samarbete med den avgående landshövdingen Mats Svegfors.

Hur länge Håkan Eriksson kommer att vara tillförordnad landshövding i länet är svårt att säga, alltifrån några veckor till några månader, men han tycker det är viktigt att länet inte tappar tempo i glappet mellan hövdingebytet och säger att han i sitt arbete därför tänker fortsätta fokusera på att kraftsamla länet mot den rådande lågkonjunkturen.

Och gällande den nya landshövdingen menar Håkan Eriksson att det finns vissa egenskaper som premieras när man utser en person till ämbetet:

- Tidigare har man valt personer som har en ganska god förankring i näringslivet på något sätt eller också kommer de ur de politiska leden, säger Håkan Eriksson.

Ingela Karlsson
ingela.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".