Äldreboende i Surahammar granskas

Äldreomsorgen i Surahammar anmäls nu till socialstyrelsen för misstänkta missförhållanen på ett äldreboende. Detta sen en händelse i förra veckan då en kvinna hittades på morronen sittandes nerför sin säng, förvirrad och trött.
- Jag anser att hon löpte stor risk att komma till skadad, hade det hänt tidigare på natten hade hon kunnat bryta lårbenshalsen eller vad som helst. Det säger medicinskt ansvarig sjuksköterska i Surahammars kommun, Karin Bergström. Det var en tidig morgon i förra veckan som personalen på äldreboendet hittade en av de boende på golvet i sitt sovrum. Hon hade tagit sej till toaletten och tillbaks men hade inte själv orkat ta sig upp i sängen igen. Hon hade förmodligen suttit på golvet i någon timme när hon upptäcktes av personalen. Karin Bergström kommer att anmäla händelsen enligt lex Maria som innebär en skyldighet att anmäla till Socialstyrelsen om en patient till exempel utsatts för en risk att drabbas av allvarlig skada eller sjukdom. - Jag tycker det är allvarligt att man inte får tillsyn på natten i våra särskilda boenden, säger hon. Händelsen kommer med all säkerhet också att anmälas enligt lex Sara som handlar om allvarliga missförhållanden i omsorgen. Båda anmälningarna ska göras till socialstyrelsen. Men Karin Bergström är övertygad om att säkerheten kommer att bli bättre. - Det är inte min sak att föreslå förändringar, men det mest självklara verkar vara att se till att man i fortsättningen får tillsyn under natten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista