Hallstahammar/Surahammar

Biografer får stöd

De föreningsdrivna biograferna i Surahammar, Virsbo, Hallstahammar och Kolbäck tar upp kampen med Västerås biografer. Svenska Filminstitutet har beviljat projektverksamheten 70 000 kronor.

- Vårt geografiska läge gör att vi lätt konkurreras ut av Västerås. För ungdomar lockar Västerås mer, inte bara med biografer, man kan göra annat också, säger Pia Collin som är  kultursamordnare i Surahammar.

Det är alltså Svenska Filminstitutet som beviljar projektet pengar. Det handlar om att gemensamt utveckla bioverksamheten och hitta nya biobesökare på hemmaplan.

Pia Collin på Folkets Hus hoppas mycket på att barnfamiljerna ska strunta i att åka till Västerås. Startskottet är en filmfestival mellan den 3 och 5 april. Det kommer också att bli finska filmer. Men vilka är inte givet ännu:

- Vi kommer gå ut till de finska föreningarna och de kommer få se vilka nya titlar som är på gång. Och så får de välja vad de skulle vilja se, säger Pia Collin.

Men också hästintresserade kommer att få sitt lystmäte - för ett av temana är hästar, ett annat ungdomsfilm och en del så kallade smalare filmer.

Upp till 20 filmer kommer att visas i Surahammar, Hallsta-hammar, Virsbo och Kolbäck under festivalen. Och det kan bli en fortsättning:

- Upptäcker vi att det finns ett stort behov av att få visa film, då är det ju helt klart någonting att gå vidare med, säger  Pia Collin, kultursamordnare i Surahammar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".