Sämre ekonomi drabbar länets handel

Möbelbranschen drabbas hårt av den ekonomiska krisen, så även i Västmanland. Enligt branschorganisationen Svensk Handel har kundernas köpbeteende förändrats. Man är mer försiktig, funderar länge och köper färre och billigare varor.

Christer Andersson är ägare av butiken Ljuspexperten på Erikslund i Västerås och han märker av lågkonjunkturen:

- Det är färre som är ute och handlar helt enkelt, det märks överallt. De som har jobb har ju egentligen mer pengar att handla för nu, men folk är återhållsamma, säger han.

Kunderna Erik Börjesson och Laila Andersson tror att folk är försiktigare i dag när de handlar, både när det gäller krediter och att man verkligen tänker efter innan man slår till:

- Jag skulle inte gå och köpa en helt ny soffa och betala av den helt. Jag vill ha en stor kontaktinsats, säger Erik Börjesson.

- Man väntar längre och tittar efter reor. Jag tror att man tänker sig för lite mer nu, säger Laila Andersson.

2007 var ett bra år för möbelhandlarna i landet, försäljningen ökade med 5,3 procent jämfört med året innan. Men 2008 gick det inte lika bra, i stället minskade omsättningen med 0,9 procent.

Peter Eriksson, butikschef på Mio Möbler i Västerås, säger till P4 Västmanland att försäljningen minskade lite under hösten, men att det är lika mycket folk i butiken som tidigare.

Men de tänker länge innan de slår till och då köper de den billigare varan, inte den dyraste.

Det är inte bara möbelbranschen som drabbas av lågkonjunkturen, även byggbranschen och guldsmedsbutikerna säljer mindre.

Kunderna är inte längre beredda att låna pengar till dyra inköp som smycken eller ett nytt kök.

Margareta Ternell är pressansvarig på Svensk Handel. Enligt henne är handeln duktig på att möta långkonjukturer och att man genom smart marknadsföring ändå lockar in kunderna i butiken:  

- Det märktes inte minst före jul. Då tyckte alla att det var så mycket reor, men egentligen var det många lock-erbjudanden som ska locka in folk i butikerna. Man har en tydligare marknadsföring i dag, säger hon till P4 Västmanland.

Maria Edlund
maria.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".