Salbergaanstalten / Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Sala

JO på ovanligt återbesök vid Salberga kriminalvårdsanstalt

Justitieombudsmannen, JO, har återigen gjort en inspektion vid Salbergaanstalten i Sala. Efter den förra inspektionen för precis ett år sedan riktade JO kritik mot anstalten. Därför valde JO Cecilia Nordenfelt att göra ett återbesök.

JO Cecilia Nordenfelt konstaterar att det vid varje JO-inspektion upptäcks saker som inte är bra, men det tillhör ovanligheterna att JO återkommer för att göra en sådan här uppföljande inspektion:

– Det fanns så väldigt många klagomål för ett år sedan och det kommer in under det här året som har gått också väldigt många skriftliga klagomål, säger JO Cecilia Nordenfelt.

Redan vid inspektionen för ett år sedan konstaterade JO att Salbergaanstalten hade vad man kallade ”rejäla problem” på en del områden. Då hade cirka 70 anmälningar kommit in, nu är antalet uppe i 289.

– Situationen när det gäller Salberga om man ser till antalet anmälningar är smått extrem, å andra sidan så säger ju anmälningarna inte allt om hur en myndighet sköts, men man kan tycka att det är ett orostecken, säger Cecilia Nordenfelt.

Resultatet av inspektionen förra veckan dröjer ytterligare några veckor, men redan nu kan JO Cecilia Nordenfelt konstatera att förhållandena på Salberga har blivit bättre, bland annat när det gäller handläggningstider och sysselsättning för de intagna:

– Anstalten arbetar på och det går åt rätt håll tycker jag, säger JO Cecilia Nordenfelt till P4 Västmanland.

Kristin Axinge Jaslin
kristin.axinge-jaslin@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".