Moderata kommunalrådet Elisabeth Unell.
Västerås

Västerås stad måste spara nästa år

År 2010 blir ett kärvt år för Västerås Stad, och många verksamheter kommer att tvingas till besparingar.

– 2010 blir tufft, säger moderaten Elisabeth Unell, kommunalråd i Västerås.

Var man ska spara och hur mycket är inte klart ännu, men staden vill inte använda osthyvelsprincipen.

– Man är tvungen att göra omprioriteringar och det vi skickar signaler om är att vi vill inte ha osthyvelsmodellen längre utan vi vill att man faktiskt tittar på verksamheterna och funderar över: ”Hur vill vi prioritera, vad är absolut viktigast?” så att vi kan göra tydliga prioriteringar för 2010, säger Elisabeth Unell vidare.

2009 ser ekonomit relativt bra ut för Västerås Stad enligt Elisabeth Unell, men sedan blir det kärvare.

Prognoserna för 2010 pekar mot att de kommunala förvaltningarna inte kommer att ha några pengar till ökade lönekostnader och andra prisökningar. Och eftersom man måste få fram pengar till de ökade kostnaderna måste man spara på annat.

Hur besparingarna kommer att slå är ännu inte klart, alla nämnder ska utreda vilka nedskärningar som måste göras om de ekonomiska prognoserna står sig.

– Vi vet ju att efter goda tider så kommer alltid lite sämre tider så att det är i och för sig inte förvånande ( ... ) men då gäller det att se om sitt hus, se till så att vi gör riktiga prioriteringar för att klara framtiden, säger Elisabeth Unell till P4 Västmanland.

Patrik Åström
patrik.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".